Alles over het belang van zichtbare werkkleding

Veiligheid op de werkplek moet altijd voorop staan. In verschillende branches is het dragen van zichtbare werkkleding van levensbelang om werknemers te beschermen en ongelukken te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat alle dragers écht veilig te werk gaan, zijn er flink wat veiligheidseisen waar de werkkleding aan moet voldoen. Met de juiste veiligheidskleding zorg je ervoor dat dit goed geregeld is.

 

Europese normen

De EN ISO 20417-norm is een internationale standaard die specifiek is ontwikkeld om de zichtbaarheid van werkkleding te verbeteren. Deze norm legt richtlijnen vast voor het ontwerp en de prestaties van signaalkleding of reflectiekleding. Kleding die gecategoriseerd is volgens EN ISO 20471 wordt onderverdeeld in drie klassen. Deze klassen geven aan welke beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties.

 

Klasse 1
De eerste categorie is bedoeld voor werkplekken met minimale risico’s. Kledingstukken die aan deze klasse voldoen, zijn geschikt voor situaties waarin de werknemers werken met een lage snelheid, bijvoorbeeld in stedelijke omgeving of op rustige wegen. Denk aan kledingstukken zoals Hi-Vis gilet die over de reguliere kleding gedragen wordt.

 

Klasse 2
De tweede categorie is van toepassing op situaties met verhoogde risico’s. Denk hierbij aan de wegenbouw, koeriersdiensten en werkzaamheden in schemerlicht. Kleding in klasse 2 moet meer fluorescerend materiaal bevatten dan klasse 1.

 

Klasse 3
Dit is het hoogste niveau van zichtbaarheid en wordt aanbevolen voor situaties met hoge snelheden en slecht zicht, zoals snelwegen of werkzaamheden ’s nachts. Kleding in klasse 3 moet de meeste fluorescerende stof bevatten.

 

Kortom, de EN ISO 20471-norm speelt een cruciale rol bij het definiëren van de vereisten voor zichtbare werkkleding en helpt organisaties wereldwijd om aan deze normen te voldoen.

 

Vond je dit nou een interessant artikel en wil je meer lezen? Neem een kijkje op onze website of bekijk onze social media pagina’s om altijd up-to-date te blijven!